Piet Heinkade afgesloten voor scheepvaart vanwege mijnen

De EODD twee weken geleden in de Binnenhaven nabij de Piet Heinkade. © Foto: Marijn van de Gruiter / 112Vlissingen-Souburg.nl
- Advertentie -

De scheepvaart mag tot nader order niet aanmeren aan de Piet Heinkade. Dit vanwege de mijnen die afgelopen vrijdag werden gevonden vlakbij de kade.

Volgens de gemeente is het verbod op aanmeren voor schepen vanaf nu van kracht tot nader order. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) heeft afgelopen dagen verschillende keren in de Binnenhaven gedoken om de explosieven te onderzoeken. Er is onder andere zand en slik weggezogen om te mijnen goed te kunnen inspecteren. De mijnen die vrijdag zijn gevonden zijn van hetzelfde type als de mijn die drie weken geleden tijdens bodemonderzoek werd ontdekt. Het gaat hierbij om een zogeheten GG-mijn van Duitse makelij. De explosieven bevatten 729 en 750 kilo aan springstof. Tijdens het onderzoek van de week werd mogelijk een vierde mijn aangetroffen. Deze wordt verder onderzocht.

- Advertentie -

Omdat de afsluiting van de kade gevolgen heeft voor het evenement Vlissingen Maritiem aankomend weekend, zoekt de gemeente samen met de organisatie naar een alternatieve ligplaats. “Op dit moment is de EODD samen met de gemeente aan het onderzoeken hoe de zeemijnen het beste geruimd kunnen worden. Tot die tijd blijft de Piet Heinkade afgesloten voor het aanmeren van schepen. Hiermee is de veiligheid voor dit moment gewaarborgd”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Het ruimen van de mijnen zal niet eerder dan volgende week plaatsvinden. Indien er maatregelen getroffen dienen te worden bij het ruimen, worden omwonenden en ondernemers hier per brief door de gemeente over geïnformeerd.

- Advertentie -
Vorig artikelPolitie controleert winkeliers en horecaeigenaren op wetgeving in Vlissingen
Volgend artikelHoogbejaarde man (91) opgelicht door “nepagent en bankmedewerker”
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.