- Advertentie -
WhatsApp-kanaal
Home112 NieuwsNieuwe stap in bestrijden criminaliteit Vlissingse haven: slim hekwerk

Nieuwe stap in bestrijden criminaliteit Vlissingse haven: slim hekwerk

- Advertentie -

Vandaag is een nieuwe stap gezet in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit in de haven van Vlissingen. Burgemeester Bas van den Tillaar onthulde een informatiebord aan het nieuwe hekwerk tussen de Westhofhaven en de Engelandweg. Dit kleine gebaar is een belangrijke stap in de beveiliging van het havengebied van North Sea Port.

Drie kilometer ‘slim’ hekwerk is het eerste resultaat van een reeks fysieke beveiligingsmaatregelen die Stichting Veilige Zeehavens Zeeland neemt. Deze stichting werkt samen met overheden, bedrijven en veiligheidsdiensten om de zeehavens van Zeeland weerbaar te maken tegen criminaliteit, met name in de strijd tegen de smokkel van drugs.

- Advertentie -

Het nieuwe hek sluit de haven niet hermetisch af. Een belangrijke functie is dat het de openbare ruimte onderscheidt van het havengebied. Het informatiebord en het hek maken duidelijk waar openbaar gebied eindigt en waar het havengebied begint. Dit maakt het mogelijk om personen die zich zonder goede reden in het havengebied bevinden, te weren en criminele activiteiten aan te pakken.

Handhavers, zoals de politie en douane, kunnen hierdoor strenger optreden tegen personen met kwade bedoelingen. Zo wordt het makkelijker om bijvoorbeeld gebiedsverboden te handhaven. Dit maakt het havengebied veiliger zonder legale bedrijvigheid en logistieke processen te verstoren. In de toekomst wordt het fysieke hekwerk uitgebreid met een gesloten netwerk van camera’s.

Burgemeester van den Tillaar benadrukte het grote belang van het kleine bord tijdens de onthulling: “We maken het criminelen steeds moeilijker. De haven is niet alleen een economische motor voor de regio, maar ook een belangrijke werkplek voor duizenden medewerkers. Dit hekwerk is belangrijk in het waarborgen van hun veiligheid en het beschermen van de bedrijven die hier actief zijn. Criminelen proberen steeds vaker havens te misbruiken voor hun illegale activiteiten en met deze maatregelen verkleinen we die kansen.”

Het hekwerk is het eerste resultaat uit een pakket aan beveiligingsmaatregelen die de komende jaren worden uitgerold. Het cameratoezicht wordt uitgebreid. In 2025 worden ook bij alle toegangswegen van de haven ANPR-camera’s geplaatst. Deze camera’s herkennen nummerplaten en registreren wie de haven binnenkomt.

Stichting Veilige Zeehavens Zeeland werkt op dit moment aan de beveiliging van het havengebied van Vlissingen/Borsele. In samenwerking met de gemeenten Vlissingen en Borsele, havenbedrijf North Sea Port en ondernemers zet de stichting zich in om het gebied weerbaar te maken tegen ondermijnende criminaliteit. De fysieke beveiligingsmaatregelen worden mede mogelijk gemaakt door Mainport Zeehavens Zeeland-West-Brabant.

- Advertentie -
Marijn van de Gruiter
Marijn van de Gruiter
In 2013 richtte ik een Facebook-pagina op uit interesse voor de hulpverlening. Al snel bleek de vraag naar het zogeheten '112-nieuws' enorm groot. Daarom zijn we kort daarna ook gestart met de website 112Vlissingen-Souburg.nl. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot één van de toonaangevende nieuwsorganisaties, gespecialiseerd in 112-nieuws, in de gemeente Vlissingen.

Weerbericht

Vlissingen
bewolkt
13.6 ° C
14 °
12.8 °
94 %
2.1kmh
100 %
vr
16 °
za
16 °
zo
16 °
ma
17 °
di
14 °

Vluchtende winkeldief aangehouden door politie

De politie heeft donderdagmiddag een man aangehouden die in een van de winkels in het winkelcentrum Papegaaienburg een winkeldiefstal had gepleegd.

Lichaam in zee bij Vlissingen is van vermiste zwemmer

Het lichaam wat dinsdagochtend door de politie voor de kust van Vlissingen uit het water is gehaald is van de sinds juli vermiste zwemmer. Dat maakte de politie vanmiddag bekend.

Stoffelijk overschot gevonden in water bij Vlissingen

Vanmorgen is voor de kust van Vlissingen een stoffelijk overschot aangetroffen. De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak en identiteit van het gevonden lichaam.

Politie zoekt negen mannen vanwege schietincidenten Vlissingen

Vanavond liet de politie in het programma Opsporing Verzocht beelden zien van negen mannen die mogelijk betrokken zijn geweest bij een schietincident afgelopen mei in Vlissingen.

Schade bij botsing tussen auto’s op President Rooseveltlaan

Twee automobilisten zijn zondagmiddag met elkaar in botsing gekomen op de President Rooseveltlaan in Vlissingen. Volgens de politie raakte niemand gewond en was er alleen sprake van materiële schade.

Conflictmelding zorgt voor aanhouding na beledigen agent

Donderdagavond kwam er bij de politie een melding binnen van een conflict in Vlissingen. Van een conflict was echter geen sprake, wel vond iemand het nodig om een agent te beledigen.

Politie arresteert Vlissinger in onderzoek naar illegale zeevisserij

De politie heeft afgelopen dinsdag in Den Haag, Rotterdam en Vlissingen vier verdachten aangehouden, waarna hun woningen zijn doorzocht. De aanhoudingen en doorzoekingen zijn gedaan in het kader van een onderzoek naar de illegale vangst en handel in zeebaars, gevangen vanaf de Oosterscheldekering.