Vandaag lanceert de gemeente Vlissingen de campagne ‘Meld Misdaad Anoniem’ (M.), waarmee inwoners worden aangespoord om anoniem informatie te delen over criminaliteit in hun omgeving. Burgemeester Van den Tillaar kondigde de campagne eerder aan, nadat begin maart de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied in de gemeente was verlengd tot 12 september 2025. Naast preventief fouilleren, zet de gemeente nu de Meld Misdaad Anoniem (M.) campagne in om de betrokkenheid van de bewoners te vergroten.
“Onze inwoners zijn de ogen en oren in de wijken. Het is belangrijk dat zij weten dat het mogelijk is om te helpen en tegelijkertijd anoniem te blijven,” legt Van den Tillaar uit.
Met de verharding van de maatschappij komen steeds meer mensen in aanraking met drugs, wapens en geweld. Vooral jongeren vormen een kwetsbare groep, die zich niet altijd bewust is van de risico’s en gevolgen van crimineel gedrag. Om deze problematiek aan te pakken, is het essentieel dat er meldingen worden gedaan. De Meld Misdaad Anoniem (M.) campagne heeft tot doel het bewustzijn te vergroten, het herkennen van signalen van criminaliteit te bevorderen en een veilige meldplek te bieden.
De campagne richt zich op de omgeving van jongeren, zoals ouders, buurtbewoners, docenten en andere professionals, die vaak afwijkend gedrag signaleren of informatie in vertrouwen ontvangen. Het kan gaan om het ronselen van jongeren voor drugshandel, het opslaan of verkopen van gestolen goederen, geweld of het tonen van wapens op straat of via social media.
Volgens de gemeente kan de vertrouwensrelatie tussen getuigen en de betrokkenen soms zorgen voor een gevoel van onveiligheid. In dergelijke gevallen biedt Meld Misdaad Anoniem de mogelijkheid om veilig en anoniem informatie door te geven, wat kan bijdragen aan de bescherming van zowel de melder als de betrokkenen.
De gemeente Vlissingen, het meldpunt en andere partners zullen de campagne actief verspreiden. Via een online campagne wordt informatie gedeeld over waar men op moet letten en worden de drempels om te melden verlaagd. Het doel is dat iedereen zich veilig voelt op straat.
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt en staat los van de politie. Meldingen kunnen telefonisch of online worden gedaan via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit van de melder en behandelt de informatie met zorg. Jaarlijks ontvangt het meldpunt zo’n 20.000 meldingen, die vervolgens naar politie en andere opsporingsinstanties worden doorgestuurd, waardoor dagelijks misdaden kunnen worden opgelost.